18 Eylül 2008 Perşembe

Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Değerli üyeler,

“Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” 31.07.2008 tarihinde
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Genel Kurul gündeminde görüşülerek, kabul edilmiş ve 13.08.2008 tarihinde 5800 sayılı Yasa ile yürürlüğe girmiştir.

Kabul edilen yasa maddeleri ile; üyelerimizin uygulamada karşılaştıkları sorunların çözümlenmesi ve kabahat niteliğindeki davranışların müeyyidesinin para cezası olarak düzenlenerek, Kabahatler Kanununa uyum sağlanması ve cezaların şahsiliği ilkesinin gereğinin yerine getirilmesi amaçlanmıştır.

· BU AMAÇLA, KABAHAT NİTELİĞİNDEKİ DAVRANIŞLARIN MÜEYYİDESİ İDARİ PARA CEZASI OLARAK KANUNDA DÜZENLENMİŞTİR.

· DUYURU EKİNDE YER ALAN MECLİS GENEL KURULUNDA KABUL EDİLEN YASA MADDELERİ DIŞINDA;

13.01.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5571 Sayılı ile değişik 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile getirilen değişiklik hükümleri geçerliliğini korumaktadır.

Meslekten men mahiyetindeki işletme belgesinin iptali sonucunu doğuran hükümler açısından üye seyahat acentalarımızın azami dikkat ve özeni gösterdiği kuşkusuz olup, yapılan yasa değişikliği tüketici haklarının aleyhine bir durum oluşturmamıştır.

Evvelce yapılan değişiklikle; Yasanın 12.maddesinde getirilen zorunlu sigorta uygulaması ve yapılmaması halinde işletme belgesi iptali ve yine yasada mevcut “İPTAL VE CEZA” başlıklı hükümlerde yer alan ve seyahat acentalarının yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde uygulanacak cezai hükümlerin yürürlüğü devam etmektedir.

Seyahat acentalarının yukarıda açıklanan nedenlerle yapılan yasa değişikliğine ilişkin hükümlerin incelenmesi konusunda hassasiyet göstermesi gerektiği hususunu önemle ve özellikle hatırlatırız.

· Yapılan değişikliğin sektöre yansımasında bir geçiş aşaması
sağlanması ve uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla 1618 Sayılı Kanuna bir geçici madde eklenmesini öngören çerçeve 5.madde ihdas edilmiştir. Buna göre; yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce 27.maddenin ( b ) bendinin ( 2 ) numaralı alt bendine göre bir yıl içinde üç kez idari para cezası almak suretiyle işletme belgesi iptal edilenlerin, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde talepte bulunmaları halinde işletme belgeli ihya edilir.


Bu yasa ile aynı zamanda kamu kurumu tüzel kişiliğini haiz meslek Birliğimizin, bölgede daha yararlı olmasının temini bakımından özellikle S.S.K ve Vergi Daireleri ve benzeri Resmi Kurumlarda merkeze bağlı idari kadroların çalışma teşkilat ve organizasyonlarının, şube kuruluşları ile yapılması gerekliliği karşısında yasa ile şube kuruluşları düzenlenmiş bulunmaktadır.

Duyuru ekinde kabul edilen değişiklik maddeleri yer almaktadır.

Turizm sezonun yoğun olduğu bugünlerde faaliyetlerinizi ifa ederken öncelikle 1618 Sayılı Yasa ve buna bağlı yönetmelik kapsamında yer alan yükümlülüklerinize uyulması ve genel kanun olan Kabahatler Kanundaki düzenlemelere uygun olarak özel kanunumuz olan 1618 Sayılı Yasada yapılması zorunlu olan DÜZENLEMELER KARŞILIĞINDA İDARİ PARA CEZASI YÜKÜMLÜLÜKLERİ İLE KARŞI KARŞIYA KALMAMANIZ VE MAĞDURİYETİNİZİN OLUŞMAMASI İÇİN HASSASİYET GÖSTERİLMESİNİ RİCA EDERİZ.

Konuya ilişkin bilgilendirme ve eki yasal düzenlemeler ekte sunulmakta olup sektörümüz açısından son derece yararlı olan yasa değişikliği kapsamında iyiniyetli olmayan asılsız ve yanıltıcı her türlü beyanların dikkate alınmayarak, değişiklik maddelerinin incelenmesini dikkatlerinize sunduğumuzu bilgilerinize rica ederiz.


Saygılarımızla,



TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

( TÜRSAB )

Hiç yorum yok: